Actueel

20140405-komindekas.jpg

Kom in de Kas op 5 en 6 april

28-mrt-2014

Overal in het land kun je een kijkje in de kassen gaan nemen om zo te ervaren hoe alles groeit en bloeit.

20140324-conference.png

Kies voor meer: Kies voor de Conference peer

24-mrt-2014

Campagne over smaakvolle bron van vitaminen

20110429_versverwerktegroenten.jpg

Pak je vitaminen met vers verwerkte groenten

17-feb-2014

Groenten bevatten volop belangrijke voedingsstoffen, of ze nu vers zijn, uit blik, glas of diepvries komen. Na de oogst worden de groenten namelijk direct verwerkt, zodat vitamines en mineralen zoveel mogelijk behouden blijven.

1343390314.jpg

Variatie in consumptie paprika groter dan in kleurvoorkeur

16-feb-2014

Consumenten verwerken paprika in een brede variatie aan gerechten. Dat is zowel in Nederland als in Duitsland het geval. In beide landen heeft de consument daarbij een sterke voorkeur voor de rode variant. Dit is ook verreweg de meest geproduceerde kleur, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

1774.jpg

Losse tomaat Nederlands favoriet, buitenland verkiest trostomaat

02-feb-2014

De Nederlandse consument eet bij de hoofdmaaltijd het liefst losse tomaten. Goede tweede is de trostomaat, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT). Die geven tevens aan dat de trostomaat veruit het grootste aandeel inneemt in het exportvolume van Nederlandse tomaten. Van de export van ruim 720 miljoen kilo is ruim 60% tros.

knoflook.png

Knoflook vooral vers gekocht

15-jan-2014

De Nederlandse consument koopt knoflook vooral vers. Uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT) blijkt dat ruim 90% knoflook vers en ongesneden inkoopt. In Duitsland ligt dit percentage rond 75. Daar schaft bijna 15% deze groente voorgesneden aan; in ons land is dit slechts een paar procent.

sjalot tartetatin.png

De sjalot als smaakmaker in gerechten

03-jan-2014

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken.

Blauwe bessen.jpg

Blauwe bes populair als tussendoortje bij jong en oud

02-jan-2014

Consumenten eten blauwe bessen het vaakst als tussendoortje. Zowel in Nederland als in Duitsland is dat het geval. Van dit zachtfruit groeide zowel de productie als de export de afgelopen jaren gestaag,

frambozen.jpg

Frambozenexport vooral buitenlands product

01-jan-2014

De Nederlandse export van framboos bestaat grotendeels uit buitenlands product. De afgelopen jaren bestond het exportvolume voor 15% tot 25% uit in Nederland geteeld framboos.

broccoli.jpg

Groeispurt export broccoli in 2012

30-dec-2013

De export van broccoli liet in 2012 een groeispurt zien. In 2012 bedroeg de uitvoer ruim vijf miljoen kilo, een groei van 40% vergeleken met 2011. In de periode 2009 t/m 2011 ging jaarlijks tussen de 3,6 en 3,8 miljoen kilo de grens over. Met name het Verenigd Koninkrijk (VK) nam veel meer af, terwijl België met Luxemburg de grootafnemer is van deze ‘kookgroente’, blijkt uit de sectorstatistiek van het Productschap Tuinbouw (PT).